A szalóki kaptárkő az Ady Endre utca felől érhető el.

Európai és trópusi lepkék tárháza Egerszalókon

A híres Sódombot kiépített sétaúton lehet megközelíteni

Időutazás a Barlanglakásokba: Sárfány u., Egerszalók

A Bükkalja legnagyobb horgásztava a szalóki

Télen-nyáron garantált élmény a Saliris fürdőkomplexum

Egerszalókon nosztalgia fürdőzést is választhatunk

Mesebeli barlangfürdő, csúszdákkal Demjénben!

Kint is, bent is csalogató a demjéni termálfürdő!

Borkóstolás minden műfaját megtalálja nálunk!

A programok után...

Hazatérés a Dóniába

Választhatunk egy jó és hasznos esti elfoglaltságot...

például grillezhetünk!

A többieknek pedig addig ott a kert...

Az egerszalóki sódombok titka

  • Egerszalók Egertől 5 km-re, a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében fekszik. A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész.
  • A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain. Kialakulásukkor ezek a teraszok könnyen mállnak, de idővel az újabb rétegektől egyre szilárdabbak lesznek. A jelenséget egyszerűen csak sódombként emlegetik. A sódomb helyi védelem alatt áll, a mellette található fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni.
  • A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos vizet, melynek metakovasav tartalma is jelentős, 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. A gyógyvíz értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.
  • Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallott. Hasonló mészkőteraszok csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) találhatók.

Szöveg: Érdekes világ