Érdekességek Egerszalók környezetéből

Jul. 2, 2017

A térség legújabb turisztikai látványossága a Demjéni Termáltó, mely az Egri Korona Borház-hoz kapcsolódik. A környéken egyedülálló mediterrán jellegű, tengerpartot idéző fürdő a felnőtteknek és a gyermekeknek is kellemes kikapcsolódást nyújt egész évben.

A fürdő 3,5 ha területen helyezkedik el.  A vízfelület nagysága 3500 m², hőmérséklete 28-30 fok.

A tó közepén egy fürdőház található élményelemekkel kialakítva, itt a termálvíz 34-36 fokos.

A tóparton és a fürdő területén a napernyők, napozóágyak is a tengerparti idillt idézik.
A fürdő területén továbbá fával fűthető szauna, óriás csúszda és két darab strandröplabdapálya is található.

A kisgyermekek részére különálló sekély medencét alakítottak ki, a medence fölött a nap káros hatásait kiszűrő napvitorlák védik a kicsiket.


A fürdő mellett nagy befogadóképességű személyautó- és buszparkolót található, mely használta ingyenes.

Látogassák meg, nem fognak csalódni!

 

Jan. 8, 2017

Ha a Gyógyvizek Völgyében jár kérje a turisztikai kedvezmény kártyát szállásadójától!

Számos kedvezménnyel várjuk az Egerszalókon, Demjénben, vagy Egerszóláton megszálló vendégeinket.

MI IS AZ A GYÓGYVIZEK VÖLGYE VENDÉGE KÁRTYA?

Egy plasztik kártya, mely kedvezmények felhasználására jogosít, sorszámmal ellátott turisztikai kártya, amely nem hitelkártya és nem fizetőeszköz.

MIRE JÓ A GYÓGYVIZEK VÖLGYE VENDÉGE KÁRTYA?

A kártya felmutatója a feltüntetett elfogadóhelyeken kedvezményes szolgáltatások igénybevételére jogosult.5-50 % közötti kedvezményekben részesülhet. A kártya felhasználható a megjelölt fürdőkben, pincékben, éttermekben és egyéb szolgáltatásokra.

Az elfogadóhelyek listáját kérje a szálláshelyén, vagy a www.gyogyvizekvolgye.hu oldalon is megtalálja. Az elfogadóhelyeken egységes matrica került kihelyezésre.

HOL, HOGYAN JUTHATOK HOZZÁ A KEDVEZMÉNYKÁRTYÁHOZ?

Kedvezménykártyáját kérje megérkezésekor a szálláshelyen. A kártyát az Egerszalókon, Demjénben vagy Egerszóláton legalább 1 éjszakára megszálló vendégek ingyenesen kapják a szálláshelyen.

MEDDIG ÉRVÉNYES A KÁRTYA ÉS KI HASZNÁLHATJA?

A Kártya az Ön itt tartózkodása idejére érvényes, az elutazás időpontjáig.  Kijelentkezéskor a kártyát le kell adni a szálláshelynek. A kártyát ingyenesen kapja a vendég, de a szálláshely kauciót kérhet, melyet elutazáskor visszaad.

Kellemes itt tartózkodás kívánunk!

A kártya elfogadóhelyeinek listáját itt találja.

Nov. 1, 2016

Önnek is gyógyító lenne az egerszalóki gyógyvíz?

Élmény mellé gyógyulás!

 

Ahogy beköszöntött az ősz, a hideg idő, egyre több nyavalyánk jön elő. A térdünk, a hátunk, a derekunk, itt fáj, ott fáj, rosszul alszunk, vagy csak fáradékonyabbak, kedvetlenebbek lettünk! Nézzük meg, hogy az egerszalóki gyógyvíz az élményen túl az összetételével tud-e rajtunk segíteni!

Gyógyvíz összetétele

 • 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium az egerszalóki termálvizet gyógyvízzé minősítette.
 • A víz összetétele alapján a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek csoportjába sorolható, melynek kéntartalma is jelentős.
 • A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a kén az ízületi porc fontos alkotóeleme.

Javallatok:

 • degeneratív mozgásszervi betegségek: ízületi kopás, hát- és derékfájás
 • gyulladásos mozgásszervi betegségek nem heveny stádiuma
 • ortopédiai és gerincsebészeti műtétek után rehabilitáció
 • nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések
 • pikkelysömör, ekcéma

Ellenjavallatok:

 • súlyos szív és érrendszeri betegségek
 • lázas és fertőző betegségek
 • bőrsérülés
 • rosszindulatú daganatos megbetegedések
 • leromlott általános állapot
 • inkontinencia

Fürdőzési lehetőségek:

2007. óta várja a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket a Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő. A domboldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épült fürdő, a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatás a térség egyedülálló kínálata. Az 1.900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 külső és beltéri medence kap helyet. Gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda, szaunák, fitness terem biztosítják a kellemes időtöltést minden korosztály számára. A gyógyászati részlegben teljes körű kivizsgálásra és kezeléscsomagok igénybevételére van lehetőség. A Nosztalgia Fürdő három medencéjében a 70-es, 80-as évek hangulatát élhetjük át újra.

Oct. 21, 2016

Egerszalók Egertől 5 km-re, a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében fekszik.

A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész.

A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain. Kialakulásukkor ezek a teraszok könnyen mállnak, de idővel az újabb rétegektől egyre szilárdabbak lesznek. A jelenséget egyszerűen csak sódombként emlegetik. A sódomb helyi védelem alatt áll, a mellette található fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni.

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos vizet, melynek metakovasav tartalma is jelentős, 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. A gyógyvíz értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallott. Hasonló mészkőteraszok csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) találhatók.
Szöveg forrása: Érdekes világ